dinsdag 18 november 2008

De Maskilim - Menno Haaijman


De Maskilim zullen het begrijpen en velen tot inzicht brengen...

De debuutroman van Menno Haaijman ligt sinds kort in de boekhandel. Het betreft een zogenaamde literaire thriller waarin de joodse hoofdpersoon Jacob Klein, professor in de eschatologie, zowel privé als carrièrematig in de meest penibele situaties terecht raakt.

Zelf vind ik de sfeer en kwaliteit te vergelijken met boeken als 'De Ontdekking van de Hemel' van Mulisch, 'De Verborgen Geschiedenis' van Donna Tarrt en 'De Kabbalist' van Geert Kimpen. Vanaf het begin was ik gevangen in het verhaal en regelmatig kon ik mijn lachen niet inhouden vanwege de dosis humor die er ook in het boek te vinden is. Het boek kenmerkt zich door de poging om een realistisch beeld neer te zetten van de tijd die voorafgaat aan de komst van de Messias voor het volk Israël. Als alternatieve vorm van bijbelstudie is het boek dus ook te gebruiken. Echter, de gelovige die snel geshockeerd raakt door gedetailleerde vrijscènes kan het boek beter links laten liggen.

Meer informatie: http://www.demaskilim.nl/

2 opmerkingen:

Mies Pols zei

Ik ben het helemaal met je eens! De schrijver weet te bewerkstelligen, dat je je identificeert met het hoofdpersonage Jacob Klein. De humoristische zelfrelativering van deze hoogleraar in de eschatologie tekent hem ten voeten uit. Na dertig jaar de "Codex Sinaiticus" in het Oudgrieks te hebben bestudeerd in eenzame opsluiting weet hij dat het bestaan een hachelijke zaak is.

Hij wordt geroepen om zijn volk tijdig een vluchtroute aan te reiken, voordat het te laat is en De Vorst van de Noord-Federatie de hoofdstad Jeruzalem zal aanvallen.

Van verdoemde paria tot gids van zijn volk voor hun ultieme vlucht naar de berg Ziyyon, waar zij de komst van de Mashiach afwachten.

Door lijden tot heerlijkheid; dat geldt niet alleen voor Jacob Klein persoonlijk, maar ook voor het volk dat hij moet redden.

Onder deze eerste verhaallijn schuilen nog ettelijke andere lagen, die reiken tot in de Tweede Wereldoorlog. Doordat de eerste verhaallijn voortstuwt naar de climax, lees je ademloos door tot het eind.

Pas dan ga je nadenken over de onderliggende boodschap: de komst van de Messias voor het volk Israël. Daarbij sluit naadloos het motto aan uit het boek Danie'l: ...en velen tot inzicht brengen...

Uit het boek blijkt, dat de schrijver diepgaande studie heeft gemaakt van de oude geschriften. Deze kennis wordt op speelse manier door het verhaal heen vervlochten, hetgeen een prestatie genoemd mag worden: geen taaie wetenschappelijke verhandeling maar een boek dat zo spannend is dat lezers in de trein hun station voorbijrijden.

Warm aanbevolen!

Mies Pols
Docent Nederlands
Zwijsen College Veghel

Michiel zei

Hallo Mies,

Bedankt voor je gedetailleerde aanvulling!

Groet,
Michiel